Η ιστορία της ποτοποιίας της οικογένειας Πιτσιλαδή, ξεκινά στις αρχές του 19ου αιώνα όταν βρίσκουμε την οικογένεια να ζει στην Πέργαμο. Από τα δέκα αδέλφια της οικογένειας, κάποια έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη, δύο ο Παναγιώτης και ο Γιάννης Πιτσιλαδής στα μέσα του 19ου αιώνα φτάνουν στη Λέσβο, εγκαθίστανται στο Πλωμάρι και στήνουν το πρώτο τους αποστακτήριο δίπλα στο ποτάμι και το 1892 παίρνουν την πρώτη επίσημη άδεια λειτουργίας από το τουρκικό κράτος.
Είναι το 1928 όμως η χρονιά που τα προϊόντα της ποτοποιίας ξεκινούν να διατίθενται πλέον με ετικέτα, στην οποία απεικονίζονταν ένας αετός, σύμβολο που απαντάται και στην σημαία της Μυτιλήνης.
Το 1950 η ποτοποιία αποκτά τη νέα της ετικέτα, εκείνη με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματα πάντα όμως με τον αϊτό, και είναι η ίδια που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα.
Το 1984, η ποτοποιία περνάει στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη της Γιάννη Κλειδαρά (από τον πατέρα του Παντελή, σύζυγο κόρης Πιτσιλαδή) ο οποίος πιστός στην οικογενειακή παράδοση συνεχίζει την παραγωγή του Oύζου Πιτσιλαδή με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο. Με μούσκεμα του γλυκάνισου και των σπόρων των δημητριακών σε θαλασσινό νερό, αλλά και με μια καλά φυλαγμένη οικογενειακή μυστική συνταγή.
www.pitsiladi.gr