Το Οινοποιειο Δαλαμάρα είναι συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά πριν από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η πείρα της οικογένειας στο χώρο του κρασιού είναι μεγάλη, καθώς στα 1840 ο Ιωάννης Γεωργίου Δαλαμάρας δημιούργησε τον πρώτο του αμπελώνα στη Νάουσα. Από τότε μέχρι σήμερα η οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή και την πώληση κρασιού.
Ο αμπελώνας του Οινοποιείου Δαλαμάρα βρίσκεται σε βιολογική καλλιέργεια από το 1996, με πιστοποίηση της ΒιοΕλλάς. Από το 2008 γίνεται προσπάθεια χρήσης βιοδυναμικών πρακτικών. Το ξινόμαυρο είναι η κυρίαρχη ποικιλία του αμπελώνα, ενώ καλλιεργείται επίσης μερλό και νεγκόσκα και από λευκές ποικιλίες μαλαγουζιά, ασύρτικο και ροδίτης. Η συνολική έκταση δεν ξεπερνά τα 50 στρέμματα. Στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας, το μικρό μέγεθος καθιστά σε μεγάλο βαθμό εφικτή τη χειρωνακτική εργασία και την ελαχιστοποίηση της χρήσης τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων.
Το οικογενειακό Οινοποιείο Δαλαμάρα δέχεται κόσμο από το 1998. Βρίσκεται λίγο έξω από τη Νάουσα (1ο χλμ. Νάουσας-Βέροιας), περιτριγυρισμένο από τον αμπελώνα. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το παραδοσιακό αποστακτήριο. Στην οινοποίηση, η τακτική του οινοποιείου είναι αυτή της ελάχιστης παρέμβασης, αφού στόχος είναι η παραγωγή κρασιών που πρεσβεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τερουάρ όπου καλλιεργείται το σταφύλι παραγωγής τους.
https://www.dalamarawinery.gr/