Το ιστορικό οινοποιείο Βενετσάνου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το λιµάνι του Αθηνιού, µε θέα την Καλντέρα της Σαντορίνης.  Πρόκειται για µία οικογένεια µε µακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού, το οποίο αρχικά πουλούσαν µόνο στο νησί, στη συνέχεια όµως άρχισαν να το εξάγουν. Το τέλος του 19ου αιώνα βρίσκει την οικογένεια στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ο Αντώνης Βενετσάνος, ακολουθώντας τον πατέρα του, συνέχισε τις εξαγωγές οίνου και άλλων αγαθών. Το κρασί που παρήγαγε µάλιστα έγινε πολύ δηµοφιλές και γνωστό µε τα γράµµατα Α Φ. που αναγράφονταν στις φιάλες.
Μετά το θάνατο του Αντώνη Βενετσάνου, τη σκυτάλη στην παραγωγή κρασιού, παρέλαβαν οι δύο γιοι του, Γιώργος και Τζάννες. Ο Γιώργος, ένα λαµπρό µυαλό, δεν ήταν µόνο εξαιρετικός οινολόγος, αλλά είχε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπως η δηµιουργία και άλλων αλκοολούχων ποτών, καθώς επίσης και αρωµάτων. Ανέλαβε την κάναβα της οικογένειας δίπλα στο αρχοντικό στο Μεγαλοχώρι και όχι µόνο αύξησε την παραγωγή, αλλά αναβάθµισε και την ποιότητα. Την ίδια εποχή άνοιξαν ένα κατάστηµα στα Φηρά, όπου πωλούσαν τα σαντορινιά τους κρασιά.

Το µεγαλύτερο επίτευγµα όµως ήρθε λίγα χρόνια µετά το τέλος του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου το 1947, όταν ίδρυσαν το πρώτο βιοµηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το οικοδοµικό του σχέδιο, το οποίο µειώνει σηµαντικά την κατανάλωση ενέργειας, ήδη σε µια πρώιµη γι’ αυτά τα θέµατα εποχή, χρησιµοποιώντας κυρίως τη βαρύτητα για τη µεταφορά του γλεύκους και του κρασιού προς το λιµάνι του Αθηνιού για αποθήκευση σε δεξαµενές και για να φορτωθεί στο πλοίο για εξαγωγή.

Σήµερα η ιστορία του οινοποιείου συνεχίζεται από τους κληρονόµους του Γιώργου Βενετσάνου, Αναστάσιο - Νικόλαο Ζώρζο και τον αδελφό του Ευάγγελο Ζώρζο, οι οποίοι µε την οινολόγο Ιωάννα Βαµβακούρη ίδρυσαν την εταιρεία Οινοποιείο Βενετσάνου.
Κύριος στόχος της είναι η παραγωγή κρασιών ανώτερης ποιότητας, αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αµπελώνες, µε αφοσίωση στις τοπικές ποικιλίες, ιδιαίτερα το Ασύρτικο, διατηρώντας την τυπικότητα του terroir της Σαντορίνης. ∆εύτερος στόχος είναι η µύηση του καταναλωτή στον οινικό πολιτισµό και την απόλαυση ποιοτικών οίνων. Θέλουν να µεταφέρουν ότι το κρασί είναι προϊόν αγάπης, σεβασµού και µακροχρόνιας προσπάθειας. Και οι τρεις µαζί συνεχίζουν το έργο του ιδρυτή µε το ίδιο πάθος και γράφουν τη δική τους ιστορία.


https://venetsanoswinery.com

Προβολή όλων των 3 αποτελεσμάτων

Εμφάνιση 30 60 120

Νυκτέρι Λευκός Βενετσάνου 750ml

38,70
Βάρος 1,5 kg
Αλκοολικός Βαθμός

Δυνατότητα Παλαίωσης

Είδος Ποτού

Έτος

Θερμοκρασία Σερβιρίσματος

Ονομασία Προέλευσης

Παραγωγός

Περιοχή

Ποικιλία

, ,

Τύπος

Φιάλη

Χρώμα

Χώρα

Ωρίμανση

Σαντορίνη Λευκός Βενετσάνου 750ml

32,90
Βάρος 1,5 kg
Αλκοολικός Βαθμός

Δυνατότητα Παλαίωσης

Είδος Ποτού

Έτος

Θερμοκρασία Σερβιρίσματος

Ονομασία Προέλευσης

Παραγωγός

Περιοχή

Ποικιλία

Τύπος

Φιάλη

Χρώμα

Χώρα

Ωρίμανση